I forbindelse med 20-års jubileumet til Stormkast har styret i løpet av de siste 5 måndene lest seg gjennom 150 år med Bergens Tidende.

Og nå kan vi endelig presentere en tidslinje som viser 90 år med utvikling av frisbee i Bergen!

Har det ikke stått i Bergens Tidende så har det i grunn ikke skjedd, så dette er rett og slett historien om frisbee i Bergen.

 


 1929 01 30 - Circus Frisbee - 29. januar 1929 er første gang BT skriver ordet frisbee.  På Eldorado setter de opp barnefilmen/komedien Circus Frisbee (eller Tillie's Punctured Romance som er orginaltittelen) kl 5.30 og det koster 1 krone for voksne og 30 øre for barn.  Superstjernen Chester Konklin spiller cirkuseieren Hortaio Q. Frisbee i denne filmen som har samme navn som en Chaplin film fra 1914.  Konklin spillte sammen med Chaplin i flere filmer, men dette er ikke en av de.  En kan merke seg at hos Medietilsynet er filmen oppgitt til å være 65 minutter lang, mens wikipedia sier 57 minutter.  Filmen eksisterer ikke i dag, men kanskje de ikke har søkt etter tittelen "Cirkus Frisbee"?   Filmen gikk også tre ganger neste dag på Eldorado og et søk viser at denne filmen gikk over hele landet på ulike tidspunkt.  Så hele norge ble introdusert til frisbee alt i 1929!

1975 02 17 - Tenåringsstjerne - Igjen er det filmens verden som bringer informasjon om frisbee til bergenserene.  BT kan fortelle at Hollywood har gjennoppdaget tenåringsstjernene for alvor.  En av disse er nylig 15 år gamle Laura Mackensie Phillips som spiller rollen Frisbee i Rafferty and the Gold Dust Twins.  Det kan opplyses at Frisbee dont drink or smoke og at det ikke er noe galt med å hete Frisbee.  Det har ikke vært mulig å få brakt på det rene hvorvidt Espen Frisbee Møkkelgjerd er oppkallt etter Frisbee eller at ogsa han rett og slett ikke syntes det var noe noe galt med å hete frisbee.  Hele filmen kan du se her.

1979 05 19 - Frisbeesporten introduseres i Bergen - 20 år før klubben opprettes og 50 år etter første gang frisbee dukker opp som et ord i BT så blir frisbeesporten introdusert i Bergen.  Bonus Sport i Nygårdsgaten rykket denne dagen inn annonse i BT der de informerer om at de introduserer Frisbee i Bergen og fra 21. mai vil kjøre videoshow med innføring i sporten.  For dette tar de 8 kroner for juniorer og 34 og 58 kroner for voksne.  Om dette ikke fristet kunne du bruke 50 kroner på å få med deg Jahn Tegien og Prima Vera på Fløyen, fått med deg Hjortejegeren på kino (med pause siden den er så lang), gått på Stor-Bingo på Mekka Kafeteria eller tatt kurs i Transcendental meditasjon med Marharishi Mahesh Yogi ...

 1979 05 30 - Ufo-frisbee på Laksevåg - Det tok ikke mange dagene fra frisbeesporten var introdusert i Bergen til en kunne kjøpe frisbee på Esso Butikken i Carl Conowsgt 3 på Laksevåg.  Denne dagen kom den første reklamen med frisbee til Bergen og du kunne sikkre deg en Frisbee "Ufo" for kr 5.  Du kunne også kjøpe Esso Music party med morsomme vitser og god musikk til hele familien for kun 24 - og da på 4-spors kasetter !   Denne reklamen ble kjørt flere ganger utover sommeren, men tilbudene varte kun til 12/8 så håper alle fekk handlet frisbeer før det var for seint! 

 1979 10 15 - Professor Frisbee på TV ! - BT forteller at på mandag kl 2010 vil filmen Ville Toner bli vist.  Denne stjernespekkede (med feks Benny Goodman, Louis Armstrong, Lionel Hampton m fler) jazzfilmen fra 1948 blir godt presentert og en får møte professor Hobart Frisbee (spillte av Danny Kaye).  Orginaltittelen er A song is Born og er en remake av en film fra 1941.  BT kan og fortelle at filmen hadde 7 års grense da den gjekk på kino, så da skal det nok gå greit å vise den på tv (=NRK)  og sikkert også at du ser den nå.

 1980 05 21 - Gøy hos Narvsen - Narvesen er litt usikker på om folk forstår kva en frisbee er og har i denne reklamen sørget for å skrive skjeneplate i parantes for at alle får det med seg. Kan og sjå at det er en kraftig prisvekst det siste året. Ett år etter at Esso solgte frisbeer til kr 5 har Narvesen økt prisen med hele 75% og selger skjeneplater for kr 8,75.  Man kanskje er skjeneplater mer verdt enn frisbeer ?

 1980 07 11 - Vinglehysa - Under vignetten Vestlandsk Utsyn presenterer BT informasjon fra avisene i de omliggende distrikta.  Bt kan fortelle at Fjordens Tidene kan fortelle at Ein firsbee er ein omsnudd tallerken i plast. Vinglehysa har vært på Oslotur og fått en tredjeplass en turnering der.  Dee skal delta i NM i slutten av august og håper å få treningsbane til høsten.  Får de det har mellom annet landslaget lovet å kome.  Spillet kan lærast av alle i alder 2-123år.  Miljøet på Måløy og Vinglehysa er sentralt i det som 19 år seinare skal skje i Bergen.  I andre nyhende kan ein lese om ein hafslobygding som stal øl, men betalte seinare ...

 1981 09 03 - Da er i Indre Arna det skjer - 5. og 6. september var det i Indre Arna ting skjedde.  Her ble det vist filmer om Mercedes Benz utvikling, Rally-film og tegnefilm.  Men det beste var at en kunne få Daihatsu frisbee gratis så lenge lageret rakk!  Algaard AS informerte om dette fantastiske tilbudet i en reklame der det også framgår at du kan kjøpe en Daihatsu for kun kr 48400 eller med nyheten automatgear for kr 56800.   Laksevåg Røde Kors Hjelpekorps selger og en pent brukt ambulanse om dette skulle være å foretrekke.

 1982 04 17 - Starten på en lang saga - Dette er første gang Norsk Frisbee Forbund omtales, men ikke siste.  Forbundet har søkt om å bli tatt opp som særforbund i Norges Idrettsforbund, men får avslag pga manglende utbredelse i Norge.   Sjakkforbundet fekk og avslag på sin søknad pga at de ikke infrir kravene som settes til medlemskap.  Norges Squasforbund (ja det heter så i BT) ble derimot tatt opp.  Internasjonalt så ser en at Sovjet er uten poengtap i ishockey-VM så langt.

 1982 06 23 - Flere modeller - Sommeren 1982 ser det ut til at det er mulig å skaffe seg flere ulike modeller med frisbeer.  Dette kan en lese ut fra reklamen fra Wallendahl der det tilbys Frisbee fra 10.- .  Du får også en Flymo plenklipper til 1790 kroner, noke som jo er greit når du skal vedlikeholde banen.

1982 06 12 - Fritidsgøy som også er sport - Dette kan BT fortelle om frisbee i en artikkel basert på info i den nye handboken fra Norsk Frisbee Forbund.  De ulike grenene presenteres og det er for første gang et frisbeerelatert bilde i BT.  Undertegnede har denne boken i sin "samling".

1984 05 28 - Nytt navn, nytt nei - Navnet Norges Frisbee Forbund dukker for første gang opp i BT.  Men historien er i grunn den samme, Norges Idrettsforbund har nok en gang sagt nei til å ta opp forbundet.  Samma skjebne fikk Norges Døve-Idrettsforbund, mens Vannskiforbundet, Styrkeløftforbundet og Karateforbundet fikk ja.  Det ble bevilget 1 million kroner til alternativ barneidrett, men det blir ikke sagt noe om hva som er alternativt, kanskje det er frisbee?

1984 11 13 - Omfattende utbygging - Bjørgvin krets av Norges kristelige ungdomsforbund har en redningsplan for ungdomsheimen på Kvamskogen  som og inkluderer en frisbee-bane. En må vel kunne anta at dette var snakk om en frisbeegolfbane.  Det gjekk vel ikke så bra med ungdomsheimen, så en kan vel anta at det aldri ble noe av denne planen.  Det som er verre å lese er at kristtorn er uten raude bær i år og at du må klare deg med plastbær til jul !

1985 04 02 - Sjokolade - BT har her funnet en morrosak fra NTB-AP om byen Hershey i USA der sjokoladeselskapet Hershey holder til.  I denne byen handler alt om sjokolade og det skrives her om alle tenkelige sjokolader varianter.  Og bare for å vise hvor seriøst det er så avsluttes artikkelen med informasjon om at det i suvenirbutikken selges sjokolade-frisbee!

1985 07 06 - Det skjer i distriktet - I turnhallen på Måløy speler Nutral til dans. Bak står Vinglehysa. Det har vist seg vanskelig å søke opp og finne noe om bandet Nutral, så vi forholder oss nøytrale i denne sammenhengen.

1986 07 01 - Frisbeeshow i Fyllingsdalen - NÅ skjer det noe!  Oasen kjøpesenter slår til med helsides annonse i BT i forbindelse deres feiring av kong Olavs 83 års dag - og hovedattraksjonen er Frisbee freestyle show med Donnie og Camilla Rhodes.  Det blir to show og her snakker vi om 80-tallet med thigte bukser!  Det blir og servert grillet smågris og alkoholfri rødvin.  Og lurer du på hvordan frisbeeshowet mest sannsynligvis såg ut kan du kikke her på et opptak med de to fra tyskland samme år.

1986 08 07 - Fredagsunderholdning - Var du så heldig å kunne se på SVT2 denne fredagen så var det gode tider!  Kl 2000 er det nemelig klart for Slottsskogstappning og her er det underholdning som mellom annet inneholder flamingoer og frisbee-kastere.  Vi er vel ikke for overrasket om det er Donni og Camilla Rhodes som har tatt turen innom vår søta bror.  For de fleste andre i landet som måtte greie seg med NRK så var det selvfølgelig klart for Norge Rundt!  Men kanskje var du og klar for skolestart og hadde vært innom EasyPC og handlet PC.  Her hadde de et fantastisk tilbud på en PC Commodore til studentene.  For kun kr 10999 (eks MVA) fikk du da også MS-DOS 2.11, 640 kb RAM, Grefikk/Fargekort,  2 x360 kb Diskettstasjon og en Grønn monocrom monitor!

 1986 10 20 - Hest er best som ... - Frisbee! Hester har merkelige navn og får ofte navn etter hva som er inn i tiden.  Og her kommer for første gang traveren Frisbee inn på banen.  I 11. løp (1640meter) Lørdag på Leangen kom Frisbee inn til en fjerdeplass med tiden 1,20,7.  Frisbee blir en mer eller mindre fast traver [sic] i BT framover.

1986 10 21 - 3,48 i odds - Frisbee er i form og tar sin første rapporterte seier.  5. løp (igjen 1640meter) på Leangen slår frisbee til med 1,20,9. Dette er to tideler dårligere enn på lørdagen, men holder til en grei seier med Erik Edismo. 

1987 04 13 - Flyvende tallerkener i Birmingham - Tottenhamsupportere er glade frisbeekastere, men de var kanskje ikke glade de to som angrep det britiske arbeiderpartiets nestleder og hans partikolleger på et hotell i Birmingham. Tottenhamsupporterne bestillte lunch og endte opp å bruke hver sin tallerken med sjokoldekake som frisbee og angrep mr Hattersleys bord.  En av gjestene ble skadd.  Det er uklart om de spiste sjokoladekaken før tallerkene ble kastet.

1987 06 25 - Det som fåregår i baksetet - Esso bruker igjen frisbee som lokkemiddel for å få folk inn i butikkene sine.  De selger fortsatt kasetter med musikk og prisen for en Tiger-Kasett er nå komt opp i 49,50 kroner

1988 04 23 - Presidentvalg - BT dekker selvfølgelig presidentvalget i Frankrike grunding.  Og til å illustrere dette har de et stort bilde av president Franqois Mitterand i dress og frakk som tar i mot en frisbee. Bakgrunnen til dette er at han visst nok skal ha tatt seg tid til å leke frisbee med barna.

 1988 08 15 - Med snurrebrett til VM - Trine Lothe (18) fra Raudeberg ved Måløy er tatt ut til damelandslaget og VM i Belgia. Sporten og miljøet i Måløy med Vinglehysa (som nå har 30 medlemmer) blir presentert godt, men det gjør vondt at det i teksten konsekvent blir snakket om snurrebrett.

1988 10 17 - Pølse ? - Leangen på lørdag er siste gang vi ser resultat fra vår venn Frisbee.  i 4. løp (2140 meter, volte, grunndivisjonen V6-2) kom Frisbee på 5. plass med tiden 1,21,0 . Så etter ett år og 362 dager er det altså slutt for Frisbee i BT, tør vi tenkte på hva som skjedde etterpå?

1989 08 03 - Flørtetips - I spalten Norsk Utsyn plukker altså BT opp saker fra andre media og nå har de lest ungdomsmagasinet Det Nye. Trikset for unge jenter som skal på stranden og kapre den store helten er utstyret og ustyret er mellom annet en frisbee.  Skulle ustyret svikte så kan jentene sprute vann på sin utkårede for å få oppmerksomhet, ev late som om ho drukner. Gode tips her med andre ord

1989 08 29 - EM Bronse - En liten notis forteller at norge tok bronse i EM både for junior og i dameklassen.  Spørsmål: Hvorfor er soft viktig for deg?  Svar: Les teksten på dette begeret.

1989 08 02 -Slik blir vi i 90-årene - BT har lest magasinet Rolling Stone og fornorsket en artikkel derfra.  Her får vi kjennskap til hvordan vi skulle bli på 90-tallet.  80-tallets jogging kommer til å være ut og de "hippeste" vil bruke tiden på hesteskokasting og frisbee.  Videre vil ølmerket Rolling Rock erobre verden, noe som jo stemmer helt nå når en ser tilbake ...

1989 10 14 - Flygende suksess - BT ser i dag på USA - der alt kan skje og tar opp diverse tema. Et avsnitt er om frisbee og tar for seg historien og diverse rundt sporten.  BT konkluderer med at det er hunder som har mest glede av denne leken (dvs, frisbeen).  På BT sin LP-liste, Best i Vest, denne uken så ligger Tina Turner på topp med Foreign Affair. Hele bergens Sissel (Kyrkjebø) går rett inn på andreplass på listen med sin Soria Moria.

 1990 05 05 - Tja idrett - Norges idrettsforbund har igjen vurdert søknader som medlemskap.  Bridge og biljard er ikke idrett mener NIF, så de fekk nei.  Men nå åpner NIF for første gang for frisbee og ju jitsu.  Men NIF vil ikke opprette egne forbund for de to idrettene så de må integreres i andre særeforbund.  Problemet er bare hvor frisbee hører hjemme.  Så fortsatt får ikke frisbee komme inn i varmen hos NIF.

 1990 11 03 - Skjenebrettet - USA er på plass i midtøsten der Saddam har raketter som kan bære med seg både atomladninger, kjemiske stridshoder og kanskje også biologiske våpen.  BT presenterer derfor Skjenebrettet eller F-19A som dette stealth flyet heter.  Grunnen til navnet er at pilotene kallte henne Frisbee (som BT insisterer på å oversette til skjenebrett her).  Historien og stealthegenskapene til flyet blir godt presentert, men det er lite frisbeeprat i grunn.

1990 11 20 - Svenske sponsorer - I Sverige ser det på en ny modell for å skaffe sponsorer utover 90-tallet. De ulike forbundene knyttet til Riksidrottsforbundet vil deles inn i 4 ulike grupper som alle er garantert en viss sum pr år.  Lavest nivå vil være garantert 75000 kr pr år.  Dette er en ordning som vil garantere at selv de minste vil få sponsorer.  Eksempler på idretter som ikke har fått noen sponsorstøtte i Sverige er vannski, skiskyting og frisbee.  Ut fra dette kan en konkludere at svenskene har fått innpass for frisbee, mens i Norge sliter frisbee enda på forbundsnivå.

1991 08 19 - TV-dekning - Sjølv om en fortsatt bare har en offisiell norsk tv kanal så begynner utvalget å komme seg og hadde du kabel (eller parabol) var det mange kanaler å velge i.  Screensport var en av desse og de dekket US Open Championship på ettermiddagene noen dager fremover.  Sendingen første dagen startet kl 1600 og det er jo da intr å se at NRK på dette tidspunktet ikke begynnte sendingen sin før 1645 (med Nyheter fra Tekst-TV).

1992 05 02 - USA i dag - Henrik Færevåg er i USA og ser på samfunn og trimtrender.  Og det nye store er nå Rollerblades som i følge Færevåg kommer til å bli større en jo-joen, frisbee og rockeringen til sammen.  Om du handler Bayonne rullOBS mat i sentrum så må du nå ut med 49,95 kroner for 700 gram.

1993 07 15 - Guiness Rekord - Frisbee dykker stadig opp på TV og TVN har programmet Guiness Rekorder der en kan se hunder med frisbee om en slår på kl 1930 mandag 19. juli. Skulle du fortsatt ikke ha tilgang til annet enn NRK er det veldig spennende der også.  Rita Westvik samtaler med Merete Morken Andersen om uskyldens stemme, kvinners dobbeltnatur, dialogens betydning og skaperkraftens kilder.

1993 07 27 - Dagens idrett -  Under denne overskriften informerer BT om at VM i San Diego er i gang og foregår til 8/7.  Dette er jo litt merkelig slutttidspunkt siden en er på 27/7, om de da ikke har snutt på det og det er 7/8 som er ment.  27. juli er syvsoverdagen i følge BT som og gir oss ord for dagen:  Se nøye skal du øyne det store i det små, seg guddomstanker høyne på gressets veke strå (Henrik Wergeland)

1993 07 29 - En fugl som kan bjeffe - Det har gått noen år uten filmer med frisbee i nå.  Men nå kan du på TV 2 se en "norsk" film med frisbee som en del av handlingen.  Filmen The Navigator (1986) er delvis spilt inn i norge og handler om 12 år gamle Davis, som er som alle andre gutter, det beste han vet er å leke frisbee med hunden  sin, Bruzer.   Denne science fiction filmen kan ses i sin helhet her (dog i litt sært format).

1993 11 27 - Julegaven som garantert varer i 3 år! - Frisbeer begynner å bli klassisk å bruke som lokkemiddel i diverse reklamer.  Barnas Livredningsklubb slår til med diverse stasj inkludert en frisbee.  Om det er frisbeen som varer i 3 år eller om det er det faktumet at det er et tre års medlemskap de pusher som er julegaven som varer i 3 år.

1994 05 30 - Hjertets Fryd - er en ungdomsroman av Per Nilsson som Anne-Stefi Teigland anmelder og kaller Ungdomsroman i særklasse. Frisbee har nok ikke den største rollen i denne boken, men vi får kunnskap om at en stor svart frisbee ble kastet av noen på balkong i andre etasje.  Skulle dette ikke være noe for deg så kan det kanskje være en ide å ta kontakt med Venneklubben Eva og Adam som du finner telefonnummeret til i en rubrikk under overskriften Vennskaps-klubber.

1994 08 16 - Gjørmebryting og engangshippier - BT og Paal Kvamme har vært i USA på festival (25-års jubileum for Woodstock) og er ikke på noen som helst måte glade.  Men de 900 utsalgene av mat, frisbee'er og annet nyttig var han visst fornøyd med - bortsett fra at han sleit med å få betalt.

1996 05 31 - Geit, ikke dressert gressklipper - Ariens er gressklipperen for frisbeekastere.  Om dette har blitt opplyst om i P4 reklamen er uklart, men når de annonserer i BT er det ikke tvil.  Kjøper du en Raser 46 Auto (lagerføres, billig, ferdig dressert, samler og er selvgående) får du med på kjøpet Hagesaks, Hagehansker og Frisbee.  Alt dette til kun kr 2980.  Trenger du ikke hagesaks går du selvfølgelig for Raser 33 EL (33 cm, 1000W, oppsamler) for da får du Hagesaks og Frisbee for bare 948 kroner.

1996 06 20 - Frisbee '96 - På Hordaland kunsternsentrum klosteret 17 kunne du sommeren 1996 se sommerutstillingen Frisbee '96. Den åpner lørdag 22. juni og varer til 11. august.  Studenter fra akademiene i Trondheim, Oslo og Bergen står bak denne.

1996 07 25 - D' sound - BT mener at D'sound har laget sommerenes kjøligste norske radioplager.  Mari Hagerup Steffensen drar på med superlativer og bilder på hvor fantastisk dette er. Og for å bare understreke hvor bra dette er så får en endelig et bilde som alle kan forholde seg til:   Hun varmer opp stemmen, sender den ut i Viscom-studioet som en frisbee

 1996 10 21 - Utvalg - NIF har igjen hatt ting og igjen har Norges Frisbee Forbund prøvd å bli tatt opp.  I år var det Norges Kickboksing Forbund, Det Norske biljardforbund (biljard har tydeligvis blitt en sport), Norske Studenters Idrettsforbund som ble utvalgt.  Utvalgt til å få utvalgsstatus ble Norges Snowboard Forbund (til Norges skiforbund sin store fortvilelse kan en lese i en annen sak), Norges Rugbyforbund og Norges Frisbee Forbund. Så frisbee har nå gått fra å være en tja-idrett til å ha utvalgsstatus.  Norges Håndbakforbund trakk sin søknad, mens Norges Hesteskokaster Forbund sin ble blankt avvist. Avvist ble også Norges Innebandyforbund, samme med Norges Softball- og Baseballforbund.

1997 01 02 - Det kan redde liv - Det er nå over tre år siden den garanterte julegaven ble gitt så det er på tide med en ny?  I allefall er Barnas livredningsklubb tilbake, denne gang med en helsides annonse, dog uten 3-års garanti. Medlemskapet er fortsatt på 3 år og en får fortsatt en frisbee.  Prisen er nå 250 kroner, opp 40 kroner fra 1993

1997 05 02 - Elvis, Jesus og Kinky Friedman -  Forfatteren Kinky Friedman kommer til Ole Blues 2. mai og BT prøver å presentere hvem dette er. Det kan tydeligvis sies mye om mr Kinky, men eg tror han er en god mann.  Dette ettersom han hevder det var han som brakte frisbeen til Borneo når han var der.  Om det er sant eller ikke er visst uklart, men uansett, er det sant må han vel være en bra mann ?

1997 08 11 - Kort om Sune Wentzel - Under overskriften Kort om kan me lese at Sune har vunnet VM i frisbee i Helsingfors.  Bronse gjekk til Aksel Finborud.  Dette er første notis om Sune, men det kommer flere i kommende år.

1997 10 19 - XS - NRK har nå to kanaler og på NRK 2 finner en sportsprogrammet XS. Hege Austheim viser deg sport du sjelden får se på sportsrevyen sier informasjonen i programoversikten.  Og mandag 13. oktober 1997 kl 23 er det frisbee som står sentralt i XS.  Hadde du en moderne programerbar VHS opptaker kunne du punche inn koden 6262232 og den ville ha automatisk ha tatt opp programmet for deg!    Discraft sin XS ble godkjent nesten eksakt tre år seinere, nemelig 2000 10 04.  Tilfeldig? Neppe!

 1994 04 03 - Bypåske - Veldig flotte premier på Tertnes sin handballkonkuranse på Torgallmenningen skjærtorsdag. Jonas på 9 år skal ha vunnet førstepremien og han fekk for dette utdelt frisbee, ballonger og T-skjorte av Kjesti Grini.

1999 04 19 - Bergen Frisbeeklubb - blir opprett på denne dato !  Ganske sjokkerenende at BT ikke dekket dette.

1999 05 02 - The Gambler - Kenny Rogers har hatt konsert i Oslo Konserthus og Ingelill Hatland har anmeldt denne for BT.  Konserten var tydligvis ikke noe særlig stas, men det var noen høydepunkter kan vi lese.  Stormaget og lunt pludrende høster han latter for sine frisbeefulltreffere ut i salen.  Ingelill sier ikke noe om det golffrisbeer og korger han har med seg eller om han feks kaster fastbacker til publikum.

1999 05 20 - pjolter på piknik - Per Asbjørn Risnes jr sliter med hva til ha med seg på tur for å drikke.  Solen steiker over Askøyfjellet. Gresset er grønt. Frisbeen er rund -så langt er jo alt bra!  Men så:  Du er tørst -uh-o ! Her starter problemene.  Men kort historie lang, Per Asbjørn har en løsning.  Den innvolverer i hovedsak masse brøker med alkohol og endel is. Og så må du oppføre deg så ikke politiet blir sint.

1999 07 16 - Gullsjanse - Sune Wentzel ligger på andreplass sammenlagt i VM som går i Kalmar kan en lese i denne notisen.  Videre kan en lese at Aksel Finborud har sjansen til å bli verdensmester i presisjon mens Espen Møkkelgjerd har overrasket med å komme til finalen.  120 deltagere fra åttte land er med, med åtte menn og tre kvinner på det norske laget.

1999 07 18 - GULL ! - Sune tok gull og ble første mann med 3 strake gull.  Han tok også gull i lengst i luften, med et svev på 10,8 sekunder og en lengde på 90,8 meter. Det var ikke langt unna den gjeldende verdensrekorden kan BT fortelle.  Sune tok sølv i dobbel tennis med Aksel Finnborud, mens Espen Mørkved (han har nok skiftet etternavn siste to dagene) tok sølv i øvelsen golf.  Heidi  Rud Hagaseth tok sølv i øvelsen lengst i luften. 

1999 08 27 - Medlemskap i NIF - Bergen Frisbeeklubb blir på denne dato tatt opp som medlem av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komitè. I BT kan en lese dette endel dager senere.

1999 09 20 - Flink Bisk - BT har plukket opp et kult bilde fra AP og finalen i ALP Canine Frisbee Championship som i helgen gikk i Washington.  Vinneren som fekk komme på bildet er border collien Gabby i lufta foran eier Ken Cooper. De to vant finalen.   AP har selvfølgelig og lagd en filmsnutt fra finalen, og den har Stormkast gravd opp slik at du kan se den her !

1999 09 25 - Smørøyet - Kl 1830 på lørdager på NRK 1 var (og kanskje er) fast tidspunkt for underholdning for gruppen mellom barn og ungdom.  Her fortalte NRK norge hva som var kult og hva som kanskje ikke var det. Det som var kult på dette tidspunktet var merkelige tvillinger på sjekker'n, breakdancing og studiobesøk av en verdensmester i frisbee.

1999 10 12 - Norges Idrettsforbund og Olympiske Komiè - Idretten i Hordaland har diverse informasjon i BT og informerer mellom annet om nye klubber. Og her kan vi lese at Bergen Frisbeeklubb 27. august 1999 ble tatt opp som medlem i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komiè. 

1999 10 21 - Føltes aldri riktig for å ta den frem - Fire selverklærte urbane personer har skrevet om seg selv på 24-timers hyttetur på en "øde øy" over mange sider i Tid og Sted ...   Masse svada og styr som i dag hadde fått endel slappe thumb-up på facebook fra venner og bekjente og andre som ville virke kule gjennom å like og kanskje til og med dele.  Det siste som skrives er at hver og en av de 4 oppsummerer 'sin ekspedisjon'.  Her sier Erik at han hadde sneket med seg en gul frisbee i sekken, men stemningen føltes aldri riktig for å ta den frem.  Men ut fra resten av artikkelen føles det vel nesten som om dette er noe som var passende å skrive, men som kanskje aldri har skjedd.  For hvem tar med seg en frisbee på tur uten å ta den fram?

1999 12 16 - Hyggelig gladvold - På slutten av årtusenet begynner det endelig å bli sving på ting i BT når de skriver om Magisk dødbringende frisbee! Desverre er det snakk om en spillanmeldelse så da er det litt nedtur.  Men Paal Kvamme synes Xena for Playstation er noe for blodtørstige unger siden det er morro å prøve å få styr på hennes magiske, dødbringende frisbeedings.

2000 02 13 - Mestermøtet - TV2 viser kl 2000 mestermøtet og frisbeemester Sune Wentzel møter her mellom annet Andrine Flemmen (fremtidig BT ekspert), Anders Myrvold og Irene Dalby.  Sune fikk sitt store gjennombrudd i media endel senere i et program med nesten samme tittel, men vi finner faktisk ikke noen refferanser til Sune i samenheng med Mesternes Mester.

2000 03 05 - Frisbee 2000 - I en periode var det kult å slenge på 2000 bak på alle produktnavn og dette har selvfølgelig også TV3 gjort.  Med Fangene på fortet 2000 så er det nye utfordringer og vågestykker på Fort Boyard! Sune Wentsel (med s) er på sportslaget sammen med Steinar Hoen, Marianne Kjørstad, Ole Eskild Dahlstrøm og Tone Gunn Frustøl.  Utfordrer folket til å hoste opp idrettene til alle disse uten å google først ...

2000 07 01 - Norges vakreste - Masse annonsebilag er en vant til i papiravisene og tidvis dukker det opp litt nyttig informasjon og.  Visste du feks at sandstranden Raudøra i Trollheimen passer ypperrlig for frisbee?  Ikke det nei, men da kan du og få informasjonen om at denne er hele to kilometer lang og ligger like nedenfor Gjevilvasshytta.  Fra her jeg sitter nå er det bare 563 km og det tar bare 9 timer og ett minutt for meg å komme meg dit.  Passe dagstur det for et kast eller to.

2000 08 11 - Føreskoledag - Det nermer seg skolestart og da gjelder det å ha utstyret i orden.  Heldigvis veit Bergen Storsenter også dette og har rykket inn en annonse i BT slik at alle får del av denne kunnskapen.  På superlørdag er det veldig mange aktiviteter og tilbud, men vi tror nok at det er utenfor Clas Ohlson det blir kø.  For kun kroner 98 kan du der kjøpe Ryggeskk med strandspill, skumfotball, strandtennis, bomerng, frisbee. Da hjelper det lite for Kappahl at de selger tøffe bukser til 50% - for har du ikke frisbee så blir du ikke tøff uansett !

2000 09 27 - Siste rest av sommer - 4 årige Helene, pappa Ronny og Frode nyter siste rest av sommer i Fredriksberg gressbakken på Nordnes.  Med langt hår og bar overkropp spiller gutta frisbee i solen på denne septemberdagen.

2001 11 03 - Fri dressur - På Paradis skole er det måntelige Fritt Show med elevene. Og Simco på 12 år skal spille på trommer og trikse med frisbee foran en full gymsal.  Me får kunnskap om at han har et blått sendebrett, men jeg har ikke greid å finne ut sikkert om han skal spille trommer mens han trikser med frisbee eller om dette er to ulike ting.  Han vant ikke, så kanskje han ikke gjorde begge deler samtidig.  Vant gjorde Thor Aleksander som hadde knalltøff breakdance i følge BT.

2002 01 26 - Gi frisbee som gave - BT har i denne utgaven fokus på barns helse og det er hovedsak på forsiden og over mange sider inne i avisen.  Det går stort sett på at ungene er innaktive, overvektige og generellt ubrukelige.  BT har en liste med 10 punkt som kan får barna ut av sofaen og punkt 8 her er å gi gaver som feks en frisbee.  Eg synes det burde vært punkt 1 og de burde få 8 frisbeer.

2002 03 23 - Overnatting til NM i frisbee i Bergen - Under Ønsker å leie rubrikken dukker det opp interessant informasjon: Lørd. 27 og søn 28 april skal det arrangeres NM i Frisbee i Bergen.  Og til NM trengs det overnatting til ca 40 personer og alt er av intr:  Båt, pensjonat, foreningslokaler el. l. Det er ønskelig at lokalet er på strekningen Sentrum-Fyllingsdalen så det er lett å tenke at det er snakk om frisbeegolf i Lynghaugparken.  Et par kjappe søk fra andre kjelder enn BT gir oss svaret om at det var norgescup i Bergen den helga og den første Bergen Open. Vi finner ikke mer info om dette i BT, men resultatarkivet til frisbeegolf.no har informasjon. Og har du spelt litt frisbee på vestlandet nokre år og deltatt på en NC eller to så er det veldig mange kjente navn på den resultatlista  (for undertegna er det vel bare to navn som ikke virker kjent).  I Open vant Thomas Evensen mens Bjarte Torkelsen vant amatør.  Den bergenske urgolferen Helge Toppe kom på tredjeplass i amatørklassen.

2002 04 07 - Ground zero - BT har igjen vært i USA og denne gangen har dei besøkt New York og Ground Zero.  De ser på faktumet at det er blitt en turistattraksjon der alt som gir penger selges til turistene som strømmer til.  En av selgerene har mye rart i butikken sin. Han har kopper og fat og fingerbøl og frisbeer og alt som har en overflate stor nok til å prydes med et bilde av tårnene som nå er borte.

2002 04 13 - Mer enn Liseberg - BT liker å reise og er nå i Göteborg og har endelig begynt å bruke lengdemål som en kan forholde seg til.  BT har møtt en elg, men er alikevell midt i storbyen, bare noen frisbeekast fra nærmeste trikkeholdeplass. Hvordan BT setter sitt par er litt uklart, men vil tro at de tenker at det er par 3 til trikkeholdeplassen og med et par gode driver vil det med andre ord være snakk om ikke særlig mye mer enn 250 meter til nermeste trikkeholdeplass.  Det kan selvfølgelig og være en par 4 eller til og med en par 5, men uansett, trikken er ikke langt vekk.

2003 04 12 - Basarjenter - Anne Sofie, Torill, Ingrid og Victoria har hatt basar der pengene gikk til medisiner for krigsrammede i Irak gjennom Røde Kors. De fikk trøbbel med en ansatt ved Rema 1000 i Årstadveien der de stod, men de hadde skaffet tillatelse fra politiet, så det ordnet seg.  Av det dei solgte vil eg tro at den lille ufo-frisbeen nok var det enkeltobjektet som drog inn mest penger. Uansett, de fikk inn 932 kroner.

2003 06 02 - Begrensede rettigheter - Nok en gang har NIF hatt idrettsting og nok en gang har Norges Frisbee Forbund søkt om medlemskap i Norges IDrettsforbund og Olympiske Komitè.  NIF tok inn fem nye særforbund: Norges Amerikansk Forbtall og Cheerleading Forbund, Norges Bilsportforbund, Norges Frisbeeforbund, Norges Rugbyforbund og Norges Triathlonforbund.  Dette høres jo fantastiksk ut, men det er jo alltid litt ekstra informasjon:  Norges Frisbee Forbund ble tatt opp med begrensede rettigheter.  Hva dette innebærer står det ingenting om, men forbundet har enda ikke blitt et fullverdig særforbund etter minst 21 år med søknader.

 2003 08 28 - Det finnes mange grunner til å få barn - PS underbar er faktisk navnet på en frisbeemodell.  Diameter på 31cm og designet av M. Vinka. For 29 kroner kan du kjøpe denne på Ikea og den kan også brukes som sitteunderlag i følge reklamen.  Og det er en av fem grunner Ikea gir til å få barn.

2004 07 05 - Ulovlig frisbeekasting - terrorfare - Eivind og Gunnbjørg (fra Åsane) er på interrail-tur i Europa og BTs lesere får følge dem på turen. Interrail-turen starter merkelig nok med et par flyturer og alt på Gardemoen får paret trøbbel. Det at de får trøbbel ser ut til å være et tema videre også, feks litt senere artikkelen får vi høre om når de får trøbbel med ikke mindre en syv tsjekkiske grensevakter med pistoler, køller og sure blikk.  Vel, selv om de virker til å rote seg opp i trøbbel så er de nok ikke helt bak mål, for på Gardemoen har de fornuft nok til å slå i hjel ventetiden med litt frisbeekasting. Men her slo vaktene til og nektet mer kasting, sannsynlingvis et tiltak mot den nåværende terrorfaren.  Og alle veit jo at frisbee kan være et weapon of mass destruction i feile hender ...

2004 07 08 - Nyåpning - Tropehagen Zoo-butikk åpner enda en butikk i Hordaland og reklamerer med sommerpakke for hund. For 99 kroner får hunden Tennisball, Frisbee, Sammeleggbar vannskål, Tyggeknute, Tygge boomerang, Snack Attack, Tennisball med tau og champion børste.  Er du katt får du ikke frisbee, men du får mellom annet 3 stk pelsmus, sisalball leopard og pelsmus leopard.

2004 07 25 - Harelort og frisbee - BT er på tur igjen, men nå er det fjellet som gjelder og de får råd fra fagsjefen til Barnas turlag i Den norske turistforeningen (dvs, en person som vet hva ho snakker om).  Kort oppsummert er det viktig at det er gøy og trikset er å ha med en frisbee til pausene og det må være hyppige (frisbee-)pauser.  Trikset med å ha med seg frisbee i sekken til barna er noe som me vil se mange ganger framover i diverse artikler, men dette er første gangen du kan lese denne selvfølgeligheten i BT.  Eg kjenner forresten mange voksne som aldri hadde gått en tur i feks Lynghaugparken om de ikke hadde fått ha med seg en frisbee eller tjue i sekken, så dette tippset gjelder både for barn og voksne.

2005 02 22 - På glattisen - Det er vinterferie og BT har vært på Slåtthaug og snakket med issportfolket.  Ishockeyklubben Bergen Flyers håper å kunne drive et aktivitetssenter, men foreløpig nøyer de seg med en tre dagers idrettsskole der en får prøve alt fra skøyter til frisbee.  Mandag morgen var det frisbee og fotball som gjaldt.  Skulle du være for gamal for idrettsskole så skal Lindesnes Trekkspillklubb ha konsert i Grieghallen lørdag 26. kl 1800.  Her kommer 50 glade trekkspillere så det er bare å skygge banen og komme seg på idrettsskole!

2005 04 04 - Spiller frisbee med Jesus - Håkon Stornes i Bergen Domkirke Menighet bruker frisbee for å lokke de unge til konfirmasjonsundervisning.  Du får halvannen time med frisbee og ti minutter andakt som en del av imageskifte for konfirmasjonen som har hatt kattastrofale tall om vi skal tro artikkelen.  Andaktsbok og sykkelhjelm er obligatorisk sikkerhetsutstyr i føge BT.  Noen av deltagerene er også intervjuet og Peder konkluderer med at frisbee ikke er nok:  Ingen hadde konfirmert seg hvis det ikke var for pengene

2005 07 08 - Bergenssommer -  på 14.3 grader og regn er setup for denne oppskriften på å lage sommer i egen stue av Ragnhild Nordhaug. En vil helst komme seg ut i det fri og alt av nødvendig utstyr (solseng, grill, frisbee, badehåndklede og så videre) er innen umiddelbar rekkevidde i tilfelle solen skulle dukke opp. Men artikkelen forutsetter naturlig nok at det ikke skjer og kommer med flere mer eller mindre gode råd.  Eg kan komme med enda ett, det finnes ikke dårlig frisbeevær.

2005 07 29 - Totalt havari - Ragnhild Nordhaug fekk faktisk en solskinnsdag og siden ho hadde alt klart var det bare å springe ut for en helaften med frisbee, kubbespill og mer i parken. Så kom den ubudne gjesten. Den ubudne gjesten var en hundeeier (og hund som ikke var i bånd) som ikke hadde forståelse for at ikke alle liker hunder selv om de er veldig snille.  Ho synes det er en gåte at det skal være så vanskelig å lære seg reglene for båndtvang i Bergen.  For å gjøre det litt lettere for folk hjelper vi til og linker til Forskrift om båndtvang m.m. for hund, Bergen kommune, Hordaland .

2005 10 16 - Sjekketips - BT har lest andre aviser og plukket opp viktige sitater og observasjoner.  Ariktekt Finn Sandmæl om hvordan han erobret Amerika i Dagbladet: Det var en skikkelig fin måte å sjekke damer på, på stranda. Jeg tok frisbeen, kasta'n femti meter, og så landa'n hos den dama jeg hadde sett meg ut. Så gikk jeg bort og sa "oh, excuuz mi, ai æm verri sorri" med litt europeisk slæng. Da smeltet dem.  Men BT har jo bare tatt med en liten del av intervjuet og om en leser hele artikkelen hos Dagbladet får en mer fakta og temaet blir utbrodert en god del siden det var slik han traff sin kone Nancy: -Du møtte altså Nancy på stranda?  -Ja. Frisbeen landet en halv meter unna, og sprutet sand over hele dama. Så da måtte jeg gå bort og ta av litt her og der. Hu hadde den kroppen, vet du, det var helt vilt.  Resten kan du altså lese hos Dagbladet

 2005 12 11 - I sonen - BT er på tur igjen og denne gangen er Thomas Heine i Bagdad. Han skriver om livet i den grønne sone også kalt den internasjonale sone i Bagdad. Han starter med å sei at dette høres jo veldig pent ut og kommer med det peneste eksemplet av alle at dette høres ut som en park med frisbee-kastende barn og diverse annet hyggelig annet.  Så bruker han de siste 95% av artikkelen på å fortelle at det ikke er slik, det faktisk ikke hyggelig i det hele, eg tipper det ikke er en frisbee der inne i det hele tatt. 

 2006 03 05 - Prestekrager som frisbeer - BT forsetter å hente gullkorn fra andre aviser og har denne gang lest VG.  Brita Møystad Engseth (Big Brother-programleder) uttaler:  Den eneste grunnen til at vi i dag har et avslappet forhold til Kirken, er at Kirkvaag, Lystad og Mjøen brukte prestekrager som frisbeer på syttitallet. Og har du ikke sett KLM i fri frisbeeutfoldelse så kan du se det her.

2006 06 03 - Legg spesielt merke til - BT sine matanmeldere Smith og smule ser ut til å være drevne frisbeekastere, i det minste ha litt kunnskap om sporten.  De har vært på Mongolian Barbecue i Olav Kyrresgt og har blitt sjarmert på en barbarisk måte.  Det høres ut som et sted der Ultimate Frisbeespillere kunne gå for å trene om en skal tro Smith og Smule: Når maten er ferdig, må man stå klar, for kokken sender tallerkenen ut igjen nesten som en frisbee. Stedet eksisterer ikke lenger, men var på slutten kjent for at kokken (det var stort sett bare en kokk der, så en kan anta han var frisbeekokken) såg ut som han var lei både jobben og livet der han satt bak luken sin og svidde opp mat på en steikeplate dagen lang.

 2006 06 28 - Burn Camp - På Nordhordaland Folkehøgskule er det camp for brannskadde og de reiser på ulike aktiviteter rundt i fylket.  På villmarksleir på Gåssand er frisbee en av aktivitetene. Burn Camp eksisterer fortsatt og du kan lese om de her.

2006 06 30 - Reddet junior - BT har sett på byens parker og slår et slag for alle det små parkene rundt om.  For i de store populære parkene er det bare stress og en risikerer å ha reddet junior fra en susende frisbee og selv blitt truffet av en vannpistol i nakken? Men det som er viktig å hukse at frisbeer suser ikke, folk suser !

2006 07 15 - Aktiv sommer - i Bergen Vest er det stor aktivitet for barn og unge i alderen 6 til 19 år kan vi lese.  Høydepunktet fram til 4. august er nok fortsatt åpen idrettspark i Alvøen der en kan prøve mellom annet frisbee.   I andre deler av Bergen er det mer drama med rømninger både i nord og sør kan vi lese: Tigerstripet pus sliter med de innfødte i Salhus, Hannundulat med mellomblått bryst er funnet på Apeltun og på frisbeebanen i Lynghaugparken er det funnet en kattunge som også er tigerstripet.  BT har ikke fått med seg detaljen om at det var på frisbeebanen, noe som jo er litt trist for tigerpusen, ville jo vært mye lettere å få den heim til rett eier om denne infoen kom med.

2006 07 28 - På eget ansvar - Det er fortsatt åpen idretsspark i Bergen Vest kan vi lese i oversikten over hva som skjer i Bergen.  Det er nå komt inn et punkt  om at aktivitetene er på eget ansvar.  Det kunne vært intr å finne ut hva som har skjedd siden det er blitt nødvendig å presisere dette.  Skulle dette virke litt for skumelt så kan en reise til Gamle Bergen og være med på den noe mindre skumle aktivitetsløypen for barn med navnet Hva gjør Jenny en dag i 1955?

2006 08 25 - George Bush - Avistegner Finn Graff blir intervjuet om hans forhold til religion og yttringsfrihet.  Bakgrunnen for dette er at han i Dagbladet har en tegning Der George Bush bruker davidstjernen som skarpsmidd frisbee og kapper av fredsarmen til Kofi Annan. Har dessverre ikke funnet tegningen, men det høres jo ut som om journalisten blander sammen frisbeer og kastestjerner, men kan jo være at Graff har hentet inspirasjon fra Oddjob i James Bond filmen Goldfinger ?

 2007 04 12 - Kjønssfordeling - Frisbeeforbundet (Som fram til nå stort sett alltid har hatt særskriving på Frisbee Forbund) er nå tatt opp av NIF med begrensede rettigheter, men fulle krav.  Men sammen med endel andre forbundt sliter Frisbeeeforbundet med kjønssbalansen.  Så de har fått fritak fra loven om kjønssfordeling sammen med Norges luftsportsforbund/Norsk Aero klubb, Norges Banduforbund, Norges Castingforbund, Norges Roforbund, Norgesvannskiforbund og Norges Amerikansk Fotball og Cheerleading Forbund.

2007 05 10 - BSI - BT ser på de største idrettslagene i Hordaland og denne gangen er de på besøk hos nr 5 på listen, BSI (Bergensstudentenes Idrettslag).  Her kan vi mellom annet lese at BSI frisbee ble startet i 2004 og at frisbee tar tankene vort fra bøkene.  BSI ble den andre klubben med frisbee i Bergen når de startet.

2007 05 25 - Aktive barn er glade barn - og da trenger de frisbee.  If har idrettskole i uke 33 for å korte ned på den lange sommeren og en av aktivitetene her er frisbee.  Kun 250 kroner pr barn pr uke.

2007 06 02 - Hold formen - BT sørger for at folk skal holde formen i sommer og det er jo årstiden for utendørsaktivitet som frisbee mm. BT har også oppdaget at motbakkeløp er inn i tiden og lister opp mange slike. En kan hellers lese at skam er årsak til at nynorskingar går over til bokmål.

2007 11 18 - Den store helten - er død!  BT har snakka med karane i Vestlandsrevyen om Trond Kirkevaag.  Og Trond Kirkvaag = KLM = prester med pipekrage frisbeer.  Men det visste me jo fra før.  Det du kanskje ikke visste er at Kirvaag er den komiker som har vunnet flest priser på Montreuxfestivalen.

2008 04 08 - Ensomme fjellturer - 1.-amanuensis Lise Nonås er et urbant friluftsmenneske som snakker begeistret om "ultimate frisbee" (med den tegnsettingen fra BT).  Men ho liker ikke svømmetrening.

2008 06 08 - Perfekt start - på sommerferien får du med Bergen kommune sitt ferietilbud.  De har to ulike opplegg alt etter alder og eg trur mange vil prøve å snike seg inn på den for 8.-10. trinn.  Årsaken er selvfølgelig at her er det frisbee på programmet.  Prisen er og litt høyere om du skal ha opplegget med frisbee, det koster 400 kroner,  men om du greier deg uten frisbee så koster det bare 350.

2008 08 27 - Stormkast - Dette er første gang Stormkast - Bergen Frisbeeklubb dukker opp i BT.  Idrettsrådet i Bergen arrangerer Idrettens dag 30. august og en av klubbene som dukker opp på Festplassen er Stormkast - Bergen Frisbeeklubb.

2008 09 24 - Kristen Gislefoss - Petter Schjerven har tvserien Tingenes Tilstand der han møter på samlere og samlinger.  Petter oppdager at en frisbee ikke alltid er en frisbee når han møter Sune Wentzel (at det er Sune han møter forteller ikke Tv-programmet til BT noe om, men dette er jo allmennkunnskap).  Han skal og besøke en person som samler på Kristen Gislefoss og sjokkerende nok er det ikke Stormkast egen Erlend Johnsen det er snakk om.  Tv-programmet kan du (ikke) se her, en utvidet omtale kan du lese her.

2009 02 27 - Perfekt leilighet - På Møhlenpris selger Aktiv Einendom en stor 2-roms hjørneleilighet. Aktiv Eiendom er dermed de første til å reklamere for hus eller leilighet der tilgang til å spille frisbee dras fram i boligannonsen.  Her er det Nygårdsparken som på solrike dager egner seg til frisbee.

2009 06 07 - Sunn mat - I BT sin Kultur- og Aktivitetstilbud oversikt kan en lese at det er Sommerkafè på Elvetun hele sommeren.  Her er det salg av sunn mat, filmvisning, konkuranser og utlån av utstyr.  Alt du trenger av utstyr kan lånes her, dvs frisbeer.  Du kan og låne klinkekuler.  Klinkekuler ble først masseprodusert på 1800-tallet, men har en historie som strekker seg svært mye lenger tilbake i historien.  Dyreste klinkekule solgt gikk for langt over hundre tusen kroner, men igjen, dette informerer ikke BT om.

2009 07 12 - Cowboyhatter - fungerer helt fint som frisbee kan en lese etter at BT har vært på Norsk Country Treff i Breim.  Ut fra bildene kan det se ut som mottoet for noen på Countryen er Supe te me stupe.

2009 07 18 - Slikke seg selv på albuen - BT har igjen vært ute og denne gangen sett på  hvilke parkaktiviteter som er i skuddet blant byens friskuser. Her er det tricking, diablo og slakk line.  Det siste gjør at en av tidenes beste dokumentarer blir omtalt. Har du ikke sett Man on wire så kan du gjøre det her. BT nevner og endel andre klassiske parkaktiviteter og da er selvfølgelig frisbee på listen

2009 11 10 - NAIF - Over 27 år etter første gang BT omtaler at Norsk Frisbee Forbund prøver å bli tatt opp i NIF så er det nå foreløpig slutt, det blir ikke et eget fullverdig frisbeeforbund i NIF på overskuelig framtid. Norges Frisbee Forbund (me er tilbake på særskriving igjen) har nå slått seg sammen med Norges Amerikansk Fotball og Cheerleading Forbund og Norges Lacrosse Forbund til det nye Amerikanske Idretters Forbund

2010 06 10 - Prislapp på 45 frisbeekast - SAS har funnet ut at få ting selger bedre enn frisbeer og en passe søt hund.  Så derfor bruker de begge i denne reklamen.

2010 09 07 - Fandens Mælkebøtte - På Kryss & Quiz sidene til BT dukker det nå opp oppgaver/spørsmål der Frisbee enten er svaret eller del av oppgaven.  Første gang me ser dette er med spørsmålet Hvilken sport driver du med dersom du er medlem av World Flying Disc Federation?  Bt spør merkelig ikke nok ikke om dette noen gang, men vet du hva verdensrekorden i lengdekast med frisbee er for "ikke mennesker" ?  Svaret finner du på WFDF sine sider

2010 04 14 - Plastboss-støvsuger - Ungene i Vassteigen miljøbarnehage har vært ute og samlet boss rundt Gjeddevann og "resirkulert" det dei fant av plastsøppel til en støvsuger som det er litt uklart om faktisk fungerer "på ornkli'". En av dei tingene de har funnet og brukt til støvsugeren er en fremdeles fullt brukelig, solgul frisbee.  Startknappen er en smokk om du skulle lure.

  2010 10 23 - Å slå Frøysa - er det kjekkaste Anders Haugen vet kan me lese over fire sider i BT. Årsaken er at Frøysa er knallgod og fersk norgesmester.  I denne første større artikkelen om frisbee i Bergen er det mykje god kunnskap, feks Du kaster så hardt du kan uansett. Og så justerer du kastet med disken. Merkelig nok kan det virke som om det var undertegnede som har blitt kreditert det sitatet...

 2011 04 01 - Trene på reise - Dagens ekspert Andrine Flemmen forteller hvordan få trent på reise. Og skal du på sydenferie lønner det å ta med seg unger og frisbee i baggen.  For Barn er perfekte lekekamerater. Holder du følge med dem, får du god mosjon.  Dette var forresten ikke en av BT sine aprilspøker dette året.

2011 07 16 - Park = Frisbee - BT tar for seg noen av byens parker denne sommeren og denne gang er det Nygårdparken. Og ingen park uten frisbee! Så her møter vi på mamma Katrine og Madelen (6) som har matet fugler og kastet frisbee i parken. Visste du at forresten at Nygårdsparken ble etablert i 1881 ?

2011 08 12 - Utradisjonelle idretter - BT ser på de mer ukjente idrettene som finnes. NAIF og frisbee blir dratt fram som eksempel, og faktumet at frisbee er en av idrettene med flest ikke-registrerte spillere blir påpekt.

2011 09 21 - Narkotika  - På BT sine debattsider for unge btbatt har jenter, 14 år skrevet om Nygårsparken.  Parken er mye mer enn narkomane og sprøytespisser, holder du deg vekk fra den øverste delen der de narkomane holder til er parken et koselig sted der du kan se studenter som kaster frisbee.

2011 11 06 - Voldsomme krefter - Norges jeger- og fiskerforbund har tatt med seg elever fra Tranevågen ungdomskule i Fjell kommune på fisketur.  Tranevågen har egen frisbeegolfbane og hatt flere lærere som har vært med i Stormkast, men det er ikke dettte BT skriver om.  De forteller om den flate fisken fyker som en frisbee over havoverflaten og så vidt unnslipper en sulten måkes grådige kjeft.   Visste du forresten at Stormkast har en egen fiskedokter som snart og er fiksedoktor ?

2012 01 14 - Opprinnelse - BT tar for seg opprinnelsen til flere ord i denne artikkelen. Og først ut er historien om Frisbee.   Kort oppsummert så ble det hetende frisbee fordi noen var sulten.

 2012 02 03 - Puls - I BTs arrangementoversikt kan en lese Ultimate Frisbee Lehmkuhlhallen kl. 10.00. En kan vel med dette konkludere med at den tredje frisbeeklubben i Bergen har dukket opp, nemelig NHHI.

2012 02 18 - Mindre mobbing - Flaktveit barneskole er med på trivselslederprogrammet og det innebærer frisbeekasting og mindre mobbing.  Helt naturlig vil eg sei.

2012 03 28 - Tidenes yngste - Jobin fra BSI ultimate ligger an til å bli en av de yngste noen sinne som tar doktorgrad i medisin.  Det ryktes at søsteren hans som også spiller ultimate slo rekorden hans ...

2012 06 08 - Frisbee i baggen - BT er fortsatt opptatt av at en skal være aktiv når en er på ferie. Og i år som i fjor er løsningen barn og en frisbee i baggen.

2012 11 19 - Trives aller best - NIFU (Nordiks institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) har spurt studenter hvor fornøyd de er med lærestedet sitt.  NHH studene trives best og en av grunnene er alle studentforeningene på skolen, som rommer alt fra frisbee-lag til storband. Kan dei to kombineres på et vis?

2012 12 01 - De ukjente - var en norsk underholdningserie på NRK.  I kveldens program konkurrer frisbeeutøver Sune Wentzel og tidligere fotballspiller Roar Strand mot standupkomikerene Terje Sporsem og Cecilie Steinmann NeessDette kan du (ikke) se på NRK-nett tv og ser en på wikipedia siden om serien kan det virke som om det ble uavgjort i konkuransen.

2012 12 16 - Rainfall - BSI ultimate eller BSI frisbee var ikke kult nok så på et tidspunkt skiftet de navn til Ultimate Rainfall. I følge Marcell er Ultimate Rainfall blitt utestengt fra treningshallen og derfor har dei reist opp på fløyen der de har byttet ut de flygende tallerkenene med langrennski og staver. Kyrre synes det er veldig deilig å komme opp på Føyen, men av en eller annen grunn har han glemt å nevne el-sykkler!

2013 01 23 - Min mann kan - Sune er på TV igjen, denne gang TV-Norge programmet Min mann kan.

2013 03 01 - In the bag - med Andrine Flemmen.  Andrine er fortsatt ekspert og ho skriver om hvordan være aktive på ferie.  Som i både 2011 og 2012 er trikset å ha en frisbee i baggen.  Er dette norges første in the bag ?

2013 03 16 - På hjul - med Dag Otto har Sune Wentsel vært. Det tar seg skikkelig opp med tv for Sune nå.

2013 04 06 - Hvem kan slå - Aamodt og Kjus?  Kanskje er det Sune Wentzel som dukker opp på skjermen din snart.

2013 04 23 - 4-stjerner - Sune er med på TV-Norge sin 4-stjerners middag.  Her får en møte flere frisbeekastere som er mer eller mindre kamuflert (enkelte var svært lite kamuflert om eg ikke husker feil). Dagbladet slakter hele 4-stjernes middag under overskriften De roter rundt helt nede i bunnen av det Norge har å by på av kjendiser . Eneste lyspunktet de finner er Sune Wentzel, for han har de i det minste hørt om før.

2013 05 05 - Apokalypsen -  BT sin (data-)spilljournalist har gått tom for nye spill for året og har gjort noe han kanskje ikke gjør så ofte. Han har tatt turen ut og Det er liv i parken. Folk kaster frisbee og duften av grilling pirrer luktesansen min.  Han burde kanskje ta turen ut oftere?

2013 08 31 - Kom deg ut dagen -  eller frisbeegolfdagen som vi kaller den. 1. september arrangeres denne over hele landet i regi av DNT (den norske turistforening) og i Bergen står BT og Bergen Turlag (BT) for dette ved Skomakerdiket.  Her er det mange aktiviteter for store og små, men høydepunketet for de fleste er nok frisbeegolf vil vi tro.

2013 09 11 - Eple - Er teama i Mastechef og Sune Wentzel er ikke mett av TV enda.

2014 02 03 - Sild og nubbe - BT og BT har igjen hatt Kom deg ut dag med frisbeekasting og dukketeater. Svenske Jacob fra Småland er litt imponert over det han ser.  Dette ville du aldri sett i Sverige. For å finne på noe slikt må vi minst ha sild og nubbe, sier svensken.

2014 03 07 - KJEDELIG ! - Normalt bruker BT barna som unskyldning for å kunne ta med seg frisbee på tur i sine folkehelsefremmende artikler.  Men nå er det rett og slett far som synes at turgåring kan bli kjedelig. Og løsningen er som vanlig å ta med seg en frisbee, da blir ting ikke kjedelig!

2014 05 09 - Oppgradert anlegg - Tidligere har Aktiv Eiendom bruk frisbee som salgsfremmende argument på sine boligannonser og denne ganger er det Pro Aktiv Eiendomsmegling som slår til.  Og Pro Aktiv må jo være bedre enn bare Aktiv ?  Med en prisantydnig like under fire mill så finnes det en enebolig til salgs ved Svartediket. Og der kan du lese at det finnes et oppgradert anlegg med frisbee-golf. Banen er Bergens mest urbane bane og bestod orginalt av 3 ulike deler med 6 hull hver.  For Svartediksdelen av banen er par 17 på de 6 hulla til sammen.

2014 05 22 - Dagens anbefaling - BT sporten har Dagens anbefaling og i dag er det frisbeegolf i Lynghaugparken som gjelder.  De har gjort grunnarbeidet sitt og slår fast at banen har nok av utfordringer.

2014 07 03 - Flere anbefalinger - Dagens anbefaling er i dag nærmiljøanlegget ved Svartediksdemningen der du mellom annet finner frisbeegolf.

2014 07 11 - Redder formen - BT er som vanlig bekymret for kva som skjer med formen til folk om sommeren og har gått inn for å informere om hvilke leker du kan leke for å holde ting vedlike.  Best er visst nok fotball og sandvolleyball, men frisbee er med og.  For å gjøre ting litt enklere for kvinner på ca 65 kilo så har de oppgitt energiforbruket til frisbee til ca 390 kcal i timen.  Du får og informasjon om endel matvarer, så da er det bare å rekne i vei kor mye du trenger for å spille frisbee: 3.3 dl pils = 129 kcal, en skive loff med reker og majones = 278 kcal, grillpølse uten noen ting = 140 kcal, 3.3 dl alkholfritt øl = 58 kcal, en is = 200 til 400 kcal, 1.2 dl røvin = 84 kcal (4 kcal mer enn for tørr hvitvin), burger med børd og dressing = 520 kcal og 1.5 dl brus med sukker = 61 kcal.   Greie tall for en ca 65 kilo tung kvinne.

2014 09 14 - MoBa - BT har en lenger sak om MoBa og leseren får møte familien Vabø fra Lindås.  Det er mye å lese om både MoBa og de 10 ungene i barneflokken her, men det som er av intr er jo at Rebekka (15) kaster frisbee med Aron (4) etter det er spist boller.  Høres jo ut som en god dag.  Videre har de funnet flere viktige funn, men i et frisbeeperspektiv er det vel at barn får dårligere grovmotorikk om mor tar paracetamol i mer enn 28 dager som er intr.  Hellers kan en se at det er mange færre ferdre innvolvert (75232) enn mødre (95258) til barna (114492), så her har det kanskje vært endel gjenbruk.  Og om du fortsatt lurer på hva i alle dager MoBa er kan du lese deg opp her.

2014 09 26 - Est, est, est, Monti - BT har vært på tur igjen og denne gang til Roma. I Roma har de gjort grundig arbeid og spist seg gjennom byen og ca 2000 pizzeriaer.  De velger fem som de kan anbefale, men vi kan nok bare anbefale en.  Selvfølgelig har BT funnet en delvist uoppdaget resturant i Mintikvartalet, en forventer jo ikke mindre, et sted er jo ikke kult om det ikke er uoppdaget.  Og når de i tilegg har en lang historie så blir jo maten enda bedre.  Midt i all denne historien lander så disse små frisbeeformede og svært velsmakede pizzaene, i mer enn 20 ulike varianter.  Om de tilbyr utkjøring til norge er uklart, men du kan jo prøve å ringe 0039-06-48 81 107 og spørre.  Ev sjekke ut nettsiden deres.

 2014 11 29 - Løvåsparken - er visst nok et annet navn på (deler av) Lynghaugparken.  Og dette har alltid vært stedet der de tøffeste av de tøffe oppholder seg. BT har en lenger artikkel om byens gatekjøkken som ikke lenger har samme status som før.  De besøker flere på sin vei mot det ultimate målet, gatekjøkkenet i Løvåsparken:  I Fyllingsdalen var gatekjøkkenet i Løvåsparken tøffingenes eget territorium. Reporter Erik Fossen jobber seg altså gjennom byn og finner at alle pølsebodene untatt trekroneren er vekk, vekk er også de fleste gatekjøkkene, erstattet av bensinstasjoner, pizzaresturanter, kebabsjapper og storikiosker.  Men hva vil de finne i Løvåsparken: Skulle den ikke ligger her, mellom ballbingen, skateboardrampen og frisbeegolf-anlegget?  Omtrent der hvor hvor graffitiveggen står?  [...] Det eneste som er igjen er omrisset på bakken der bygget sto - og de tøffe ungdommen.

2014 12 06 - Mere mat - På junior Kryssord & Quiz siden er det denne gangen et matrelatert spørsmål der svaret er Frisbee.  I god gamal Jeopardy kan du jo da prøve å finne ut hva som er spørsmålet?

2014 12 21 - Kinatown - Walter N Wehus anmelder tegnserien Kinatown og gir den full pott med 6 hjerter.  Han kommer også med eksempler (fra serien må en tro) på hva ultimate ensomhet er:  Jakt på flaskepant langs veien. Frisbeekasting med seg selv.

2015 05 19 - Guru - Starten på en lang rekke med reklamer fra de større sportskjedene der frisbee er med.  Det er G-sport som er først ute med en Guru Flying Disc Frisbee. Denne er lett å kaste og har god flyt. Passer nybegynnere og viderekommende.

2015 07 18 - Sex eller saltvann - Lea Korsgaard skriver om rus og beruselse.  Etter diverse tekst og nokre reffanser til Baudelaire og Hans-Jørgen Nielsen for å gi det hele tynge konkluderer ho over et par tre avsnitt der dette sitatet vel oppsummerer det viktigste:  Det avgjørende er å la seg beruse, å flyte opp over sine egne kanter i et øyheblikks ør jubel, om beruselsen skyldes hvitvin eller en frisbee-kamp, sex eller saltvann, sommerpoteter med majones, leende barn i vannkanten, det dampende dansegulvet eller den nattlige diskusjonnen som plutselig åpner for en ny erkjennelse eller en ny venn.

2015 08 02 - Golfutstyr - Tidligere på året ble det vanlig med frisbeereklame fra de store sportskjedene.  Nå slår XXL til med den første (men absolutt ikke den siste) reklamen med frisbeegolf.  På siden med overskriften Golfutstyr så er det en egen kolonne med det meste du trenger til frisbeegolf.  Disker i ulike kvalitet, mini, bag og korg.

2015 11 20 - Intervalltrening - Intervalltrening er like bra for barn som for voksne kan vi else. Men det må gjøres på en annen måte for barn. Og en av tingene en kan gjøre er å ha Titrekk med ball eller frisbee.  Eg trur nok du får flere voksne med på internvalltrening og om de får gjøre Titrekk med frisbee.

2016 02 03 - Frisbeedagen - eller Kom deg ut -dagen som noen insisterer på å kalle den nermer seg igjen.   Det er gratis og ingen påmelding, så det er bare å ta turen til Fløyen, banen opp er til og med gratis mellom kl 8 og 11.

2016 02 04 - Vanlige folk - BT ser på uvanlige idretter for vanlige folk og leder Frøysa får god plass i artikkelen. Andre idretter som frisbeegolf blir plasert sammen med inkluderer rollerderby, teppecurling, hesteskokasting, hesteskokasting og rinkbandy.  Men vi er jo ikke så sære som de idrettene eller ...

2016 04 18 - Bitt av basillen - Det skjer noe på Flaktveit og BT snakker med Jeanette Ølsnes om friseegolf og planene for banen i Flaktveitparken.  Det nermer seg og den fjerde frisbeeklubben i Bergen, for de kommer til å bli en del av Flaktveit Idrettsklubb skrives det.

2016 07 22 - Varemerke - I en lenger sak som kunne vært ganske aktuell i dag også ser BT på firmanavn og produktnavn. En kommer også inn på varmerkenavn som blir så suksessrike og kjente at de rett og slett mister beskyttelsen som varemerke og går inn i det etablerte språk. Og noen klassiske eksempler her er frisbee, heroin, termos m fler.

2016 07 23 - Konkurrer i alt - En kompisgjeng har insett at dei aldri kom til å nå norgestoppen i noe som helst. Men de liker å konkurere og har Kompiskampen der de konkurerer i ulike grener. I løpet av fire år har de vært innom 30 ulike grener.  Egentlig er det en god unskyldning til å komme seg ut av huset. Og dei får testet ting som dei aldri hadde gjort uten, som frisbeegolf.

2016 10 13 - Mini OL - Studentlekene Bergen Challenge braker løs torsdag med 2000 deltakere.  Ultimate frisbee er en av grenene sammen med store og kjente idretter som romaskin, dødsing og kanonball.

2017 02 01 - Reven Turbo - kommer på Kom deg ut dagen som i år er 5. ferbuar.   Og som vanlig, frisbeegolf er en av hovedattraksjonene (velger vi å tro).

2017 02 04 - Dopere er blitt færre - Svein Martin Skagestad driver med diskos og er sånn passe OL 13. plass god.  Han snakker om doping og om sporten generellt.  Han må ofte forklare hva diskos er og mange lurer på om de har noe med frisbee å gjøre.  Eg vil tro de fleste som har drevet med frisbee en stund har fått spørsmålet om det er diskos de driver på med, så det kan se ut som om tidene endrer seg.

2017 05 20 - Escape - Gjengen bak Escape Bryggen jobber med et nytt konspet CityHunt.  Og gjengen (Jobin, Szandra, Darina og Lubos) møttes gjennom frisbee-lek kan vi lese i BT.  Noen av navnene virker litt kjent, så en kan vel kanskje misstenke at det BT kaller frisbee-lek kaller andre for Ultimate Frisbee.

2017 07 24 - Alle skal med -  Kommentator Magnus Hoem Iversen tar for seg valgkampstarten til AP i Bergen der Jonas Gahr Støre er på plass. Og hadde AP reklamert litt bedre i forkant så trur eg nok de kunne trekt mye mer folk fra frisbeebergen. For Det er et lykkehjul hvor en kan vinne en frisbee med AP-logo.  Og en sier jo ikke nei til flere frisbeer, uansett hvilken logo de har.

2017 11 10 - Haganes og Muselunden - Det kommer javnlig boligannonser som reklamerer med at det er kort vei til en park eller bane der en kan kaste frisbee. Men denne gang er det skjult litt ekstra informasjon.  For for bare ca 3400000 så kan du skaffe deg en enebolig på Haganes og den ligger like ved en park der det er frisbeegolfbane.  Dette er første gang vi hører om banen på Haganes i media, men leeeenge etter at Stormkast presenterte den.   MEN det store denne dagen er A-Magasinet!  De har vært på besøk på våre venner i Muselunden og det er blitt en veldig bra 6-siders artikkel om frisbeegolf som og er omtalt på forsiden til magasinet.  Her er det flere bergensvenner som presenterer sporten vår på en veldig veldig god måte.  Nesten som en får lyst å reise ut å kaste med det samme.

2018 01 20 - Som en tiger - kan du ende opp om du reiser på Kom deg ut-dagen. Men me anbefaler å unngå tigrene og heller satset på litt frisbeegolf når du ikke er opptatt av å spise DNT sin 150-års bursdagskake.

2018 01 22 - Ingen tiger - BT har vært å sett etter tigere på Kom deg ut-dagen.  Men det ser ikke ut til at det var så mange snøtigere ute å går.  Men BT fant både ringkasting og frisbeegolf, så da var de nok fornøyde uansett.

2018 04 13 - Frisbeegolf for far - ProAktiv Eiendomsmegling har blitt enda mer proaktiv når de annonserer bolig på Flaktveit. De deler inn aktivitetene i nabolaget etter roller i familen:  Fotball for sønn, håndball for datter og frisbeegolf for far. Hva mor på Flaktveit skal gjøre er litt uklart, det virker ikke så veldig proaktivt om de tenker at mor skal være hjemme å vaske klær og lage mat til resten kommer hjem.

2018 08 27 - Siste Brann trengte - Kommentator Anders Pamer er ikke helt happy med kepperen til Brann som er litt shaky synes han:  I feltarbeidet har han framstått som en søndagssliten barnefar på frisbee-jakt i Nygårdsparken.  Men han skal være glad for at Brann ikke har en keeper som minner om noen av de andre som har 'jaktet' i Nygårdsparken for noen år siden.

2018 09 28 - Sjekkliste - Hus og Hjem har laget en sjekkliste for å gjøre hus og hjem klar for vinter, snø og kulde. Punkt 5 går på å sikkre trampoliner og løse gjenstander for en trampoline kan fare gjennom luften som en frisbee.  Vi lurer jo da veldig på om en trampoline er overstabil eller understabil, for den er neppe stabil. Og skulle noen prøve å lokke deg til å overta en trampoline helt gratis så bør du kanskje sjekke ut dette først.

2018 10 12 - Intelligens - A-Magasinet har sett på kunstig intelligens og prøver å forklare hva dette er.  Det kommer og fram at en nok ikke bør være så veldig bekymret for kunstig intelligens ettersom selv om et program korrekt identifiserer et bilde til å være av unge mennesker som spiller frisbee så vet ikke programmet en gang at en frisbee kan fly.  Og da hjelper det jo lite. 

2018 11 30 - Lykkepille - A-Magasinet liker å nevne frisbee i ulike sammenhenger. Denne gangen har det en stor artikkel om hjernen og at sang kan virke som en lykkepille. De har intervjuet endel medlemmer av et kor og 2. bass Ivar Nergaard (54) som sier -Samarbeidet, gleden av å lykkes etter å ha jobbet sammen, betyr veldig mye. Det kunne vært frisbeegolf, men jeg er veldig glad i musikken og repetoaret til dette koret.  Etter å ha hørt sangstemmen til endel i Stormkast tror jeg vi skal være glade for at endel spiller frisbeegolf og ikke synger i kor.

2019 02 04 - Kom du deg ut ? - I år har BT og BT glemt å reklamere for Kom deg ut-dagen, så BT stiller spørsmålet Kom du deg ut på den nasjonale turdagen? Agneta Mariell (6) har komt seg ut og har fått øve på å kaste frisbee. Det viser seg at frisbeegolf passer like godt på vinterstid som til sommeren.  Men dette var vel egentlig kjent for de fleste av oss.

2019 06 26 - Gutter mot Jenter - BT ser på idretter der gutter og jenter konkurer mot hverandre i samme konkuranse.  Det finnes to individuelle idretter der gutter og jenter konkurer mot hverandre, nemelig sprangridning og snooker.  Først ut på listen over lagidretter der kjønnene mikses finner vi Ultimate Frisbee. En annnen idrett på listen er korfball, en idrett som du selv må finne ut hva er, for jeg gidd ikke finne det ut.

2019 06 29 - 7 ting - Skoleferien er i gang og det meste koster penger.  Men BT har listet 7 ting som er gratis i byen.  Punkt 4 er byens parker og den første som nevnes her er Lynghaugparken med 18-hulls frisbeegolfbane som er mye brukt i sommermånedene.  Og har du greid å lese deg hele veien ned hit synes vi du skal ta deg en tur ut og teste denne.

 

 

 

 


Dette er selfølgelig ikke alle ganger ordet frisbee har dukket opp i BT de siste 90 årene.  Feks vil TV-program, reklamer, hva skjer i Bergen (utstillinger, teater, kino, etc) og annet som ofte kommer mange ganger ikke tatt med hver gang de dukker opp, men ganske mye er tatt med i det minste første gangen de dukker opp.

Informasjonen er samlet fra BT sitt arkiv og eg oppfordrer alle til å skaffe seg et e-abonnement og få tilgang til å lese det som faktisk har blitt skrevet ... 

Bruken av skjermbilder fra arkivet er avklart med BT.