I anledning at Stormkast – Bergen frisbeeklubb fyller 20 år denne våren vil Håvard G. Frøysa gjennom en serie artikler gå gjennom deler av klubbens historie. Den første artikkelen handler om de beste turneringsrundene spilt av Stormkast-spillere.

For å finne de beste rundene trenger vi en måte å sammenligne runder spilt på ulike baner, i ulike turneringer og under ulike forhold. Det vanlige verktøyet for dette er runderating fra PDGA (Professional Disc Golf Association). Alle som er medlem i PDGA og deltar i en PDGA-sanksjonert turnering får en runderating på hver runde i turneringen. Fra disse runderatingene regnes det så ut en spillerrating som enkelt sagt er omtrent gjennomsnittet av en spiller sine runderatinger det siste året og gjenspeiler en spiller sitt normalnivå.

Selve utregningen av runderatingen er litt teknisk, men enkelt sagt regnes den ut basert på alle spillerne sin rundescore og spillerrating slik at gjennomsnittet av runderatingene til alle spillerne er likt gjennomsnittet av spillerratingene til alle spillerne i turneringen. Utgangspunktet for dette er utregningen av rundescoren som gir den magiske verdien 1000 i runderating som denne artikkelen er basert på. Denne magiske rundescoren kalles SSA (Scratch Scoring Average), og er et mål på hvor vanskelig banen er. Jo lavere SSA en bane har, jo lettere er den og en må følgelig ha en lavere rundescore for å få høy rating. Som eksempel har de beste konkurransebanene proffene spiller en SSA-verdi rundt par, mens Lynghaugparken har en SSA-verdi på ca åtte under par som indikerer at det er en relativt lett bane.

Med utgangspunkt i banen sin SSA-verdi kan en så regne ut runderating for alle runderesultater. Om SSA-verdien til banen er i nærheten av 50 kast som er vanlig for mange baner er et kast verdt ca ti poeng. Det vil si at for hvert kast en går bedre enn SSA får en ca ti poeng høyere rating, mens for hvert kast en går dårligere får en ca ti poeng mindre i rating. Dette betyr at en høyere ratingverdi betyr en bedre runde. For eksemplet med Lynghaugparken vil da en runde rundt par gi ca 920 i rating og en runde på ti minus ca 1020 i rating. For baner med høyere SSA-verdi skiller det færre poeng per kast siden en god spiller typisk slår en dårlig spiller med flere kast på en vanskeligere bane.

Ratingsystemet ble utviklet på slutten av 1990-tallet og utgangspunktet var at 1000 i rating skulle tilsvare nivået til den siste personen som fikk pengepremie i open-klassen i VM. En kan dermed si at en runde på over 1000 i rating er en runde i «verdensklasse», og i VM 2018 gikk faktisk grensen mellom pengepremie og ikke omtrent på en gjennomsnittlig runderating på 1000, noe som indikerer at systemet har vært stabilt. Tidenes høyeste runderating innehar Paul McBeth med 1132 under den siste runden i The Memorial 2013 med en runde på -17. McBeth har også tidenes høyeste spillerrating med 1056, noe som betyr at han i teorien ville snittet mellom 13 og 14 under par i Lynghaugparken.

For mange spillere er det et mål å spille en runde i «verdensklasse» på minst 1000 i rating, og det er nettopp de spillere i Stormkast som har gjort dette som er presentert under. For enda bedre spillere er det et mål å oppnå en spillerrating på minst 1000 slik at en har et gjennomsnittlig nivå i «verdensklasse», men det er ingen i Stormkast som har oppnådd dette.

Stormkast fikk sine første PDGA-medlemmer vinteren 2006/2007, og den første PDGA-turneringen det deltok Stormkast-spillere i var den første norgescupen i 2007 som gikk i Trondheim. Disse deltagerne var Roar Gjøsæter, Jörgen Halling, Terje Rørmark, Tor Rafsol Løseth og Håvard G. Frøysa. Grunnet manglende/feil rapportering fikk ikke Roar og Håvard tellende rating i konkurransen, og Terje oppnådde dermed med 912 det som var Stormkast sin høyeste ratede runde for en kort periode. Første runde på over 1000 i rating i klubben sin historie stod Anders Haugen for med 1002 under EM i Tyskland i 2008. Frem til de siste få årene var det stort sett bare nasjonale og internasjonale konkurranser som var PDGA-sanksjonerte, men de siste årene har også mange lokale turneringer som f.eks. Vestkysttouren blitt PDGA-sanksjonert. I denne oversikten er samtlige PDGA-turneringer tatt med. I Disc Golf Metrix regnes det også ut en såkalt Metrix-rating etter tilsvarende konsept som PDGA-rating, men dette er ikke tatt med. En vesentlig forskjell er for øvrig at PDGA-rating regnes ut basert på hva de andre personene spiller i en gitt runde uten å ta hensyn til historikk på banen, mens Metrix-ratingen baserer seg på historikk. Dette gjør at det er vanskeligere å oppnå god PDGA-rating om mange spiller bra samtidig, mens det er vanskelig å oppnå god Metrix-rating under dårlige forhold.

Uansett, tid for selve oversikten. I tabellen er alle spillere som har spilt en runde med PDGA-rating på minst 1000 som Stormkast-spillere. Listen er sortert etter hver spiller sin beste runderating, og turnering og år er hvor og når denne runden er oppnådd. Antall er hvor mange runder spilleren har på minst 1000 i rating. Som vi ser har Anders Haugen den høyeste runden på 1050, tett fulgt av Erlend Johnsen på 1045. Når det gjelder antall runder på minst 1000 er derimot Anders Haugen helt suveren med 40 runder, klart foran Håvard G. Frøysa som er eneste andre person som har flere enn tre slike runder. Den høyeste runderatingen av en nordmann er til sammenligning 1084 av Håkon Kveseth under Sula open 2019. Som en illustrasjon kan en jo legge merke til at de beste rundene spilt av spillere fra Stormkast er på nivå med gjennomsnittet til verdens beste spillere. Dette er helt reelt, og viser hvor ekstremt gode de beste er.

 

# Rating Navn Turnering År Antall
1 1050 Anders Haugen Kristiansand open 2013 40
2 1045 Erlend Johnsen Flaktveit open 2018 1
3 1035 Håvard G. Frøysa Bodø open 2012 9
4 1031 Petter Alfsen Flaktveit open 2019 2
5 1022 Olav H. Breistein Ale open 2018 3
6 1013 Tom Trondsen Bergen open 2014 2
7 1011 Håvard Ø. Eggestøl Vestkysttouren Frekhaug 2018 1
8 1010 Oddbjørn Molvik* Vestkysttouren Lynghaugparken 2014 1
9 1008 Roar Gjøsæter Vestkysttouren Solund 2019 2
10 1007 Luis Garcia Del Moral Bergen open 2013 1
10 1007 Kjetil Gryt Bergen open 2013 1
12 1006 Marcus Soddano Jorde Kristiansand open 2015 1


 *Har flere og høyere runder senere for andre klubber.
Med forbehold om feil. Korrekt per 9.2.2020.